Monday, 27 February 2012

Gevonden: longenmos!

Al een tijdje was ik hier op zoek naar Longenmos (Lobaria pulmonaria). Ik hoorde er voor het eerst over tijdens onze spinning circle, waar iemand vertelde dat je er wol mee kunt verven. Ik kreeg een beetje van dit korstmos mee en het werd een prachtige kleur! Op de foto is het de buitenste bruine kleur. Daar wilde ik wel meer van...
En toen ontdekte ik dat het ook een medicinaal kruid is! Mijn favoriete kruidenboek, Holistic Herbal van David Hoffmann (in het Nederlands heet dit boek De Findhorn Kruidengids, alleen nog tweedehands te krijgen) geeft aan dat het gebruikt kan worden bij klachten van het ademhalingsstelsel, zoals hoest, bronchitis en astma. Het ondersteunt het ophoesten van slijm en werkt tegelijkertijd verzachtend en helend op het slijmvlies. Onderzoek heeft uitgewezen dat er ook antibiotische stoffen in Longenmos zitten. Ik ben er een tinctuur van aan het maken en ga dit zeker op iemand uitproberen.
Bij veel kruiden is hoe het eruit ziet een indicator voor hoe het gebruikt kan worden. Longenmos is daar een goed voorbeeld van. Als je op de foto klikt en de foto vergroot, zie je niet alleen een gelijkenis met de vertakkingen van de luchtwegen, maar ook bobbeltjes, die doen denken aan de longblaasjes!
Ik vond dit kruid tijdens een wandeling langs de river Findhorn. Ik had de hele wandeling al omhoog lopen kijken (meerdere malen bijna gestruikeld...) omdat ik weet dat de lucht hier heel schoon is en de bomen er behoorlijk oud zijn: de ideale condities voor dit korstmos. Net toen ik dacht dat ik het niet meer zou vinden, zag ik het ineens. Ik vind dat altijd een bijzonder moment: als ik iets zoek en ik niet precies weet hoe het eruit ziet en dan iets zie en gewoon weet dat dat het is! Morgen ga ik weer naar de rivier en hoop ik meer te vinden. Ik haal het overigens niet van de bomen af, maar verzamel wat op de grond is gevallen.
Prachtig is het hier, vind je niet?

6 comments:

De Gulle Aarde said...

Een hele mooie omgeving. Ik denk dat ik ga sparen.......;-)
Is dat nog wat sneeuw/vorst op de onderste foto?
Dat is hier gelukkig allemaal weg, gisteren zelfs zonder jas in de zon bij de vijver koffie gedronken.
Longenmos, ik kende het alleen uit de boeken, mooi die gelijkenis met een long.

Zem said...

Prachtige foto van het longenmos en wat een mooie, oude mosbegroeide boom. Ook interessant wat je allemaal met dit mos kunt doen en hoe respectvol je het verzamelt!

Het lieve leven... said...

inderdaad...ik zie de gelijkenis. Mooi is de natuur hé, prachtige foto's! Groetjes, Petra

Dorien Ruben said...

Inderdaad mooi om ineens iets gewoon te weten :) Dat heb ik soms met namen van planten. Ik ben net nieuw op je blog, dus sorry als dit een stomme vraag is, maar: ben je nu op Findhorn? Daar ben ik heel nieuwsgierig naar :)
En ik kwam hier terecht via je berichtje over de wormenbak. Hoe is het met wormenbak 2.0 of is die nog niet opgericht? :)

Unknown said...

@ Dorien: Jazeker, ik woon in de Findhorn community! Mail me gerust als je meer wilt weten.
We hebben hier in de tuin een enorme wormenbak, die goed werkt. In Nederland ben ik niet meer begonnen aan wormenbak 2.0 toen ik wist dat we weg zouden gaan...

Anonymous said...

hallo Evelien, Geweldig om van korstmossen verf te maken. Het resultaat is ook fantastisch. mijn vraag is is het kleurecht, zo ja hoe fixeer je dan de kleur? Alvast dank, Arja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...