Sunday, 7 October 2012

Rozenbottels in de ontsapper: een experiment

Het is een prachtige herfstdag hier. De rozenbottels staarden me al een week aan. Maar wat een werk zijn ze! Ik heb geleerd dat je ze open moet snijden en de zaadjes eruit moet halen, omdat er haartjes inzitten die irriteren. Ik heb dat vorig jaar gedaan en was er uren mee zoet. Daardoor ben ik nu helemaal klaar voor een experiment!
Ik plukte een tas vol rozenbottels. Je wilt ze zacht, maar nog wel stevig en glimmend hebben. Ik gebruik de dikke, vlezige bottels van de Rosa rugosa. De kroontjes haalde ik eraf. Even afspoelen en dan hup, in de ontsapper.
Ontsapper?! Ja, dat is een geweldig iets. Het is een driedubbele pan. In het onderste gedeelte doe je water, dat je verhit tot het gaat koken en dus stoom geeft. De stoom komt in het bovenste gedeelte, waar het fruit zit. Door de stoom openen de cellen zich en stroomt het sap eruit. Dat komt in het middelste deel van de pan. Daar zit een slangetje aan vast. Het hete en gesteriliseerde sap kun je zo in een schone fles of pot laten stromen en afsluiten. Of in een pan doen er er gelei van maken. Of in een gistingsvat doen en er wijn van maken!
Wat ik nu wil uitvinden is, of de haartjes ook in het sap terechtkomen. Als dit niet gebeurt, maak ik gelei van het sap. Als er nog wel haartjes inzitten, zal ik het door een doek zeven. Werkt dat ook niet, dan maak ik wijn van dit sap. Zo houd ik al altijd iets lekkers aan over.

Ik ga nu terug naar mijn pan en laat jullie weten hoe het ging!

4 comments:

De Gulle Aarde said...

Ben benieuwd! Rozebottelwijn staat hier al heel lang op de "to do list".

Yvonne said...

Oh lekker!
Ik heb ook eens jam gemaakt met rozebottels, sjeetje, wat een priegelwerk was dat, die zaadjes er uit halen... Toen alles goed en wel in potjes zat las ik dat je prima alles met piut en al kunt koken en door een roerzeef/doek kan halen...
Gaat vast goedkomen met jouw pan!

Stuiterbolletje said...

Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik heb ook zo'n pan (ik noem het de sappan) en ik zit te asen op de druiven van de buren. Eigengemaakte druivensap is heel erg lekker.

Unknown said...

Druivensap werkt prima met de pan. Rozenbottels niet zo...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...