Tuesday, 23 November 2010

Wat gaan we doen in Findhorn?

De vraag die ons natuurlijk op het moment het meest wordt gesteld is wat we nou eigenlijk gaan doen in Findhorn, en waar we gaan wonen.

Waar slapen we?
Als we aankomen, gaan we naar Cluny Hill College, één van de twee lokaties van de Findhorn Foundation. Daar volgen we in ieder geval vier weken een programma, dat Living in Community Guest Programme (LCG) heet. We hebben samen een kamer in dit statige, voormalig Victoriaanse hotel met vele gangen en hoekjes, een prachtige Dining Room, een sauna die twee keer per week open is en grote badkamers met enorme, bijna antieke baden. Het hotel staat op een heuvel, ligt tegen een bos aan en kijkt uit over een golfbaan. Drie keer per dag wordt een vegetarische maaltijd geserveerd in de Dining Room. Op vrijdagavond is het feestdiner, waarvoor je je mooi aankleedt en kunt genieten van een stukje vis en een glaasje wijn.
Wat gaan we doen?
Vanaf maandag werken in één van de departments: er zijn twee keukens, drie tuinen, de dining room, twee plekken voor homecare en twee voor onderhoud. We hebben al eerder een maand dit programma gedaan en hebben gemerkt dat werken in deze gemeenschap een uitstekende manier is om kennis te maken met de manier van leven. Werken is belangrijk in Findhorn: niet alleen omdat het moet gebeuren ☺, maar ook omdat het gaat om handelen als je een andere manier van leven wereld neer wilt zetten. Het devies is Work is love in action, en op deze dienstbare manier werken is een heel andere ervaring dan de manier van werken die de meeste mensen hier in Nederland gewend zijn. Je probeert je meestal eenvoudige werk met aandacht en liefde te doen en bewijst zo ook jezelf een dienst.
Vrije tijd
Er wordt gewerkt van negen tot vijf, met een pauze van ruim een uur tussen de middag. Als LCG-er draaien we daarnaast mee in een aantal corvees: opruimen na het eten, op zaterdag het hotel klaarmaken voor een nieuwe groep gasten en soms op zondag de brunch klaarmaken. Maar vrije tijd is er voldoende, en het is dat ook echt vrije tijd: geen deadlines te halen of verantwoordelijkheden te dragen! Er is van alles te doen: er worden films gedraaid, muziek gemaakt, er zijn lezingen, je kunt naar de sauna of de hot tub, en er zijn altijd mensen in de buurt om een interessant gesprek mee te hebben.

En dan?
Wat we na LCG gaan doen, weten we nog niet. Waarschijnlijk gaan we een volgend programma doen in een reeks die uiteindelijk kunnen leiden tot een staffunctie daar. Of we zoeken een plek net buiten de community en gaan werk zoeken. Deel van het avontuur dat we aangaan is dat we vertrekken in vertrouwen en ter plekke kijken wat onze volgende stap zal zijn. En dat voelt heel spannend en heel vrij!

Wordt vervolgd…

6 comments:

Marten Haanstra said...

Nou, het is een big step maar klinkt veelbelovend ! Jullie afscheid kunnen we niet redden maar veel succes en vooral plezier gewenst.

Monique said...

Wat een spannend avontuur zeg... Ik ben erg benieuwd naar je reisverslagen!

Anonymous said...

Krijg een beetje Hogwarts voor volwassenen gevoel erbij. Mooi zeg!

Heel veel plezier daar!

Unknown said...

Haha, Hogwarts voor volwassenen, inderdaad ja!

Vlijtig Liesje said...

Als ik die foto zie, wil ik ook! Wat heerlijk moet dat zijn om je zo vrij te voelen!

L. said...

Wat een spannend avontuur gaan jullie tegemoet, ik hoop dat we op je blog je belevenissen kunnen blijven volgen!

groetjes,
Lilian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...