Afgelopen week hebben we twee van de drie compostvaten bij huis geleegd. Een werkje van nog geen half uur per stuk, dat we samen deden. Ik vertel er iets over, omdat mensen altijd tegen me zeggen dat ze niks met de vaten kunnen en dat de vaten niet werken.
Waar zet je het vat neer?
- Ik zet de vaten in de schaduw. Mijn ervaring is dat ze te droog worden als ze te heet staan
- Zet ze niet te ver van je huis, anders ga je er bij kou en regen tegenop zien om je emmertje met keukenafval erin te legen
- Het belangrijkste ‘geheim’ is denk ik, dat je er van alles in doet en niet heel veel van één ding
- Wij vullen de vaten voornamelijk met tuinafval en keukenafval. Die mix is belangrijk: het keukenafval brengt ook wat vocht in.
- Verder doe ik er papier in uit de papierversnipperaar, oude eierdozen en ander onbedrukt papier dat ik niet hergebruik. Vinden de wormen fijn.
- Sinaasappelschillen kunnen ook, maar steeds een beetje. Dus geen tien sinaasappels per dag
- Takken versnipper ik, ik ben in het gelukkige bezit van een hakselaar. Ook de buren komen wel met hun takken.
- Een buurman brengt me zijn kippenmest, die gaat er ook door.
- Als ik bij de boer melk haal, neem ik vaak ook een emmertje verse mest mee. Daardoor krijg ik vanzelf meer warmte en meer wormen
- Er verder gaat alles wat maar enigszins organisch is, erin. Inclusief t-shirts van katoen, truien van wol, oude broeken, notenschillen, etc etc
En dan?
- Niet zo veel. Ik pleeg weinig onderhoud. Vroeger zette ik de inhoud van de vaten om, maar toen ik merkte dat het zonder dat ook goed ging, ben ik daarmee gestopt. Ik ben van nature luiJ
- Wat ik wel doe is met een roerstok (kan ook met een ander handgereedschap) de dingen die ik er net ingegooid heb wat oppervlakkig mengen met de rest.
- Als het er erg droog uitziet, er allemaal beestjes inzitten en het lijkt alsof er niets gebeurt, dan giet ik er zo nu en dan een gietertje water in. Dat doe ik trouwens bijna nooit, omdat het bij mij niet nodig is.
- Je merkt dat het goed gaat als de inhoud na verloop van tijd slinkt en je regelmatig met je hand kunt voelen dat zich warmte ontwikkelt. Dat laatste gebeurt met name in het vat dat je aan het vullen bent.
Wanneer leeg je ze?
- Als het vat vol is, ga ik een ander vat vullen en laat het volle nog zeker twee maanden staan, in de winter wat langer. Het is dus handig om tenminste twee vaten te hebben. Zelf heb ik er drie: twee achter het huis en één voor. Onze achtertuin is overigens ongeveer 50 vierkante meter en op het moment ik vul zeker vijf vaten per jaar.
- De bovenste laag verteert vaak niet goed. Daardoor lijkt het alsof het nog niet klaar is. Als je even wat dieper graaft, zie je de compost die klaar is. Vaak zitten daar dan ook wat compostwormen in.
Hoe leeg je ze?
- Op een gegeven moment (meestal als de andere twee vaten vol zijn) ga ik ze legen. Ik doe dat van boven af. Het allerbovenste deel is meestal nog niet helemaal verteerd, dat gooi ik dat in het vat dat op dat moment in gebruik is.
- Let op: legen via het luikje aan de onderkant werkt niet. Ook kun je door dat luikje niet goed zien hoe het met de compost is, omdat er vaak droog spul voor zit. Ik begrijp niet waarom ze dat luikje maken
- Pas als het vat voor het grootste deel leeg is, haal ik de bovenkant er helemaal van af om de rest van de compost te kunnen oogsten. Je kun natuurlijk ook meteen de bovenkant eraf halen, maar dan is de kans dat je overal compost morst groot. Het is wel minder vermoeiend dan, omdat je niet zo diep hoeft te ‘graven’.
Zelf heb ik deze keer de compost in zakken gedaan - 18 stuks! – en met de fietskar naar de volkstuin gebracht. De inhoud van het vorige vat heb ik tussen de planten in de voortuin verspreid.
6 comments:
Hi Eveline, this is a lovely post and a good description of how to compost in 'barrels'.
I especially enjoyed reading it because I used the translate button, as I don't understand Dutch, and I had plenty of laughs at the crude word-for-word translation.
But a good article and well done for your successful composting operations.
Lots of love, John
Hi John,
Google translate is hilarious! I like this one:"Branches chopping me, I am the happy owner of a chipper. The neighbors have come to their branches."
Interessant...
Het is mij nog nooit gelukt, ik gebruik de ton altijd alleen als opslag tot ik het in een "echte" composthoop kan verwerken.
Meestal wordt de inhoud veel te nat, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik te weinig aandacht besteed aan de "mix".
Voorlopig ben ik nu weer druk met mijn Bokashi emmers, ook erg leuk :).
So, Mrs. J., what do you call a 'real compost heap' then?
I use all sorts of different compost systems, including plastic cone types (we call them 'Daleks' after the TV Dr Who monsters) and piles made of wooden pallets and several tumblers. I have over 40 in all, including a compost toilet.
All of them work well.. it is down to the operator and the mix used. You might need more carbon rich stuff... twigs, sawdust, cardboard, paper, etc.
John
Wij hebben net de compostbak uit onze oude moestuin gehaald en achter in onze 'gewone' tuin gezet, alles moet nog helemaal op gang komen. Leuk om er dan wat extra info te krijgen! Ik had er nl. nog niet zoveel vertrouwen in, maar nu hoop ik toch dat het goed gaat komen.
@Compost John: the "real" one is the heap that is just that: a heap :).
There I pay a lot of attention to the mix. I only use the bin to collect stuff from the kitchen, until I get around to building the heap.
This year however, I'm using bokashi buckets again.
@Eveline: sorry to hijack your comments, but it seemed easiest to respond here...
Post a Comment