Monday, 26 March 2012

Paardenbloemwortel: nu oogsten

De natuur komt tot leven! Ook de paardenbloemen beginnen te groeien en nu is het een goede tijd om de wortels te oogsten. Je graaft ze op, spoelt en borstelt ze af en dan kun je ze drogen of je maakt er tinctuur van. Voor het drogen snijd je de wortels in kleine stukjes en spreid je ze uit op wat papier of op een doek. Gewoon een tijdje laten drogen en dan in een papieren zakje doen.

Ik heb er tinctuur van gemaakt.
Nadat ik de wortels schoon heb gemaakt, sneed ik ze in stukjes. Daarna gingen ze in een jampotje met wodka erop. Rechts zie je een potje met wortels die ik eerder op tinctuur had gezet. Zo kun je goed zien hoe de tinctuur van kleur verandert als de inhoudsstoffen van de plant in de alcohol oplossen. Ik gebruik de tinctuur drie keer daags, tien druppels. Neem het niet langer dan zes weken en stop dan een tijdje.

Paardebloemwortel maakt de gal vloeibaarder en zorgt voor twee tot vier keer zoveel galafscheiding! Zo helpt het de lever en voorkomt het galstenen. Verder helpen de bitterstoffen je hele spijsvertering: meer speeksel, meer maagsappen en meer pancreassap; dus een betere vertering.

Een derde belangrijke eigenschap is, dat het zorgt dat je meer gaat plassen, wat ook weer reinigend werkt. Bij plaspillen verlies je gemakkelijk kalium, maar paardenbloemwortel bevat juist veel kalium en is dus een heel complete remedie. Dit geldt voor de wortel, maar vooral ook voor het blad. Je kunt dus prima ook wat blad bij de tinctuur doen.

Het voorjaar is dé tijd om wat te gaan reinigen. Paardenbloem past daar helemaal bij, of het nu tinctuur is, of thee van de gedroogde wortel, of jonge blaadjes in de salade.

3 comments:

Stuiterbolletje said...

Hoi Eveline,
Ik heb alles bijgelezen en je weer in mijn lijst met blogs gezet. Ik ben blij dat je weer begonnen bent met schrijven. Echt super.

Dorien Ruben said...

Bedankt voor de informatie! Ik weet niet of het voor mij een goed idee is, ik moet al zo vaak plassen ;)
Hoe lang moet zo'n tinctuur eigenlijk trekken voor je m kunt gebruiken? En die druppels, doe je die onder je tong, erop, los je het op in een glaasje water?

Gabi said...

Ik heb vandaag paardebloemenwortels opgegraven in mijn volkstuin en de tinctuur gemaakt. Ik hou van dit soort natuurlijke remedies, ben ook opgegroeid met theetjes van salie, kamille en vrouwenmantel, en met arnica -tinctuur voor blessures. Manlief heeft wat moeite met plassen (laat hem dit alsjeblieft niet lezen!) en dit zal hem helpen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...