Wednesday, 21 August 2013

In één dag van de fruitvliegen af


Langzamerhand was hier een fruitvliegenplaag ontstaan. Iedere keer als ik het compost-emmertje opende kwamen ze me tegemoet. Ze zaten op de muur, op de ramen... Tijd voor actie.

Op internet vond ik iets dat eenvoudig uit te proberen was: doe een bodempje azijn in een glas met een drupje afwasmiddel. Dezelfde avond nog: geen fruitvlieg meer te bekennen!

Ook kombucha met een drup afwasmiddel werkte prima. Allemaal verzopen...

Wednesday, 24 July 2013

Bonen melkzuur inmaken - yummmm


Ik maak nog steeds met regelmaat melkzuur ingemaakte groenten en deze met boontjes, knoflook en dille is een favoriet. Groenten fermenteren of melkzuur inmaken is super simpel en het resultaat is gezond en lekker.

Ik heb boontjes, enkele kleine tuinbonen, een paar knoflookteentjes (heel) en wat bloem en blad van dille in een wat grotere glazen pot gedaan. Eerder had ik een ruime eetlepel zout in een liter heet water opgelost en af laten koelen. Dit goot ik de pot. Het is belangrijk dat de groentes onder water staan. Omdat ze de neiging hebben naar boven te drijven zette ik een kleinere pot als tegenwicht in de pot. Je hebt dus geen grote vaten nodig, het kan allemaal gewoon met glazen potten.

Eerder blancheerde ik de bonen om het fytinezuur eruit te halen. Nu deed ik ze er rauw in. Sandor Ellix Katz, schrijver van het geweldig inspirerende boek The Art of Fermentation zegt dat het fermentatieproces afrekent met het fytinezuur.

Binnen twee dagen begon het fermentatieproces en nu, vijf dagen later, staan de boontjes in de koelkast om na te rijpen. Waarschijnlijk beginnen we er over een week of twee, drie aan, maar ze kunnen nog zeker een paar maanden bewaard worden op deze manier.

Gefermenteerde groenten werken net als probiotica, maar zijn niet zo duur. En zelf eet ik liever 'pickles' dan pillen...

Monday, 15 July 2013

Bladstekken van begonia


Kamerplanten kopen? Nee, dat heb ik niet vaak gedaan. Als ik een plant zie, vraag ik me altijd af waarom ik geld zou uitgeven aan iets wat ik ook zelf zou kunnen stekken. Een tuincentrum is voor mij met name interessant om te kijken of er hier en daar stukje afgebroken plant liggen die ik zou kunnen gebruiken als stek. Ook breid ik mijn verzameling uit door vrienden om stekken te vragen en natuurlijk door mijn baby's uit te delen

Een paar weken geleden heb ik een viertal begonia blaadjes met een kort stukje steel in de grond gezet omdat ik daarover op internet had gelezen. Tot mijn verrassing begonnen er inderdaad kleine plantjes aan te groeien! Gisteren heb ik ze in vier aparte potjes gezet.

Nu nog mensen vinden om ze tzt aan weg te geven omdat mijn vensterbanken vol staan met kleine en grote plantenkinderen...

Sunday, 10 February 2013

Kippenmuur - lekker verse groente en een heerlijk recept

Er groeit lekker veel kippenmuur (Stellaria media) op het moment! Naar het schijn groeit het over de hele aardbol. Het is één van de eerste salades die je kunt oogsten en de meest malse deze tijd van het jaar. Het is het grootste deel van het jaar te oogsten, maar in het midden van de zomer wordt het wat draderig. En, zoals de naam al suggereert: kippen zijn er dol op.

Als je niet zeker weet of je de juiste plant oogst, kijk dan eens goed naar de stengel. Je ziet dan als het goed is een enkele lijn met haartjes lopen, die na elk bladpaar aan de andere kant van de steel zit. Je kunt dat mooi zien op de foto.

Kippenmuur eet je meestal rauw. Het wordt vooral door de sla gemengd, maar wat weerhoudt je ervan om hem in je green smoothie te doen! Ik las dat je er ook een aardige pesto van kunt maken.

Maar het beste recept dat ik ken is dat van kippenmuur pakora's! We hebben het al een paar keer gemaakt tijdens mijn workshops en het is steeds een groot succes. Zeker omdat er geen eieren of tarwe aan te pas komen.

Chickweed pakora
Uit: Hedgerow – John Wright

Je hoeft niet al te precies te zijn met de ingrediënten, het gaat eigenlijk altijd wel goed.

100 gr kikkererwtenmeel
1 eetlepel kerriepoeder
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel zout (of meer)
Ongeveer 120 ml water
50 gr kippenmuur, gewassen, gedroogd en grof gesneden
1 uitje
1 teen knoflook of een flinke handvol daslook
Olie om in te bakken

- Meng kikkererwtenmeel, kerrie, bakpoeder en zout
- Roer er genoeg water erdoorheen om het de constistentie van mosterd te geven
- Meng er dan de ui, knoflook en kippenmuur doorheen
- Verhit een laagje olie in een koekenpan met dikke bodem
- Doe er dan steeds een eetlepel van het pakora mengsel in, zodat het kleine pannenkoekjes worden. Druk ze met de bolle kant van de lepel iets plat.
- Laat ze zachtjes 5 minutes bakken en draai ze dan om.
- Bak ze ook de andere kant
- Laat ze dan uitdruipen op keukenpapier.

In de serie Rivercottage Bites is een filmpje te zien van John Wright, die dit recept maakt. Ik vind het overigens een geweldige serie!

Sunday, 6 January 2013

Vier workshops in Findhorn komende maand

Ik organiseer hier op het moment vier workshops. Hier is wat informatie:


Come and connect to the abundance of the Winter season!

Craig Gibsone and Eveline Rodenburg invite you to four hands-on workshops around the theme of Winter that will renew your connection to seasonal preparations, to the land and to traditional herbal practices. We’ll be harvesting, gardening, preparing and cooking in Craig’s beautiful barrelhouse where the daily practice of permaculture is present all around.

Each workshop starts by walking around the garden looking at what can be harvested and what can be done this time of year. We might do the tiny first sowings under glass and prepare a dish with our harvest. Then - gathering around the warmth of the woodstove - we will make traditional remedies for coughs, colds, dry skin and other winter conditions.

Craig is an intuitive natural gardener and eco builder applying it in a happy chaotic way while constantly observing the interconnected nature of all things
Eveline is a naturopath and herbalist passionate about keeping the traditional knowledge of herbal medicine alive

Venue: Craig’s inspiring barrelhouse, kitchen and garden
Dates and time: January 12th, 19th and 26th, February 2nd from 11-4pm.
Cost: £ 25 per workshop, £ 90 for block of all four. You can book separate workshops.

For further information and to book your place: evelinerodenburg@gmail.com, call Eveline on 07553 695 620 or drop a note in the GO. Or simply talk to us!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...