Friday, 2 July 2010

Groenten in de voortuin


Gisteren ging ik met Hugo langs bij Jos Schlaman, die in onze stad Groningen een biologisch, duurzaam en fairtrade bonbonatelier heeft. Hij is ook de man die binnen Transition Town Groningen het initiatief nam tot de Groninger Gulden, (zie hier en hier) waarmee we op het moment flink in de belangstelling staan. Enfin, te midden van de draaiende chocolademachines (kwijl) vertelde hij over zijn tuin in Eelde Paterswolde.

“Ik had nooit iets met tuinieren. We hebben de achtertuin vooral voor de kinderen ingericht en voor hadden we een terras, wat gras en een oprijlaan. Doordat ik zo veel met duurzaamheid bezig was, kreeg ik steeds meer zin om ook wat groente en fruit te gaan verbouwen. Vorig voorjaar begon ik met wat bessenstruiken en zo kreeg ik al snel de smaak te pakken. In het stuk van de achtertuin dat nog vrij was, heb ik een groot kippenhok gebouwd. Daar lopen op het moment zeven kippen en hanen rondlopen. Nadat in me in de winter uitgebreid heb ingelezen in het biologisch en biologisch-dynamisch verbouwen van groente en fruit, heb ik dit jaar onze oprijlaan voor huis opengebroken, twaalf kuub tuingrond erin gestort en ben ik groente gaan verbouwen.”

Inmiddels heeft Jos een kas, een regenton en een koude bak aan het geheel toegevoegd en verbouwt hij veertig soorten groente en fruit in zijn tuin. Het doet het allemaal prachtig en de buren tonen veel belangstelling. “Er zijn er al heel wat langs geweest die ook wat gaan verbouwen en mij om advies vragen”, vertelt hij enthousiast. Jos experimenteert met effectieve micro-organismen (EM) en met Sonic Bloom, waarbij de planten via een cd een bepaald geluid te horen krijgen. Hij heeft sinds kort ook een blog: Daar komen deze foto's ook vandaan. Leuk he?

4 comments:

Meibloempje said...

Heel erg leuk!! Ik woon zelf in Friesland, maar kom geregeld in Groningen (veel familie in de stad) en ook in Paterswolde. Misschien kan ik eens een kijkje komen nemen?

Ik zou het erg leuk vinden als hier ook zoiets was als een transition town groep. Ben zelf dit jaar ook voor het eerst groente gaan verbouwen en mis eigenlijk wel wat input, want ik weet van niks. :) Ik volg je blog dus nauwgezet.

Vlijtig Liesje said...

Leuk zeg. Ik wou dat het tuiniervirus mij eindelijk eens besmette, maar het wil maar niet aanslaan.

Unknown said...

@Meibloempje: je bent van harte welkom! Mail maar even :)

@Vlijtig Liesje: volgens mij heb je genoeg andere virussen...

Chris said...

Wat leuk zeg. Ben je niet bang dat ze het uit je tuin jatten? Ikzelf heb namelijk alles achter in de tuin omdat ik er te bang voor ben dat ze het weghalen uit mijn tuin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...