Wednesday, 7 July 2010

Favoriete oogst


Afgelopen week heb ik de eerste erwtjes geoogst. Erwten zijn geweldig om zelf te verbouwen. De smaak is zoveel beter dan wat je ooit in de winkel kocht! De truuk: je oogst ze vlak voor het eten. Ze zijn dan superzoet. Als ze langer liggen, schijnen de suikers omgezet te worden in zetmeel. Hetzelfde verhaal gaat op voor asperges, suikermaïs en peultjes. En ook aardappelen en bietjes zijn veel lekkerder als ze net uit de tuin komen.

Verder heb ik een geslaagd experiment gehad. Ik heb een slamengsel gezaaid in plastic hangpotten, waar ooit gekregen viooltjes in zaten. Die heb ik op een plek in de halfschaduw opgehangen. Sla houdt namelijk niet zo van de volle zon. Het groeide prima en de slakken konden er niet bij! Ik heb de blaadjes boven de groeipunten afgeknipt, wat resulteerde in een flinke bak gemengde, superzachte sla. En ze zijn alweer aan het groeien om nog zo'n bak te leveren. Ook handig voor mensen met weinig ruimte of een balkon!

7 comments:

Natasja said...

Eveline,

Bedankt voor je tip over dat slamengsel. Een geweldig idee om het in hangbakken te doen. Ik denk dat ik het ook ga proberen!
Ik laat het je weten....

Jolanda said...

Oh ja, de peulen die wij hebben zijn ook heerlijk zoet! Echt niet te vergelijken met die uit de winkel. Prima tip, van de sla! Ga ik ook eens proberen.
Groeten, Jolanda

Marja Verschoor-Meijers said...

Eveline,
Via, via kom ik op je leuke blog. Bedankt voor de slatip... ik ben niet zo goed met de verzorging van bakken... maar proberen kan altijd :)

Anonymous said...

Eveline,

Lees je blog regelmatig. Veel goede tips nu weer over het slamengsel. Heb zelf dit jaar een mengsel van 6 soorten sla gekocht en wat gezaaid. Jammer dat je niet weet wat je zaait, Vind zelf de rode krulsla erg lekker.
Er mag niet te dicht op elkaar gezaaid worden en je kunt het met tussenpozen van 2/3 weken doen. Hoe doe je dat in een pot? Daar kan dan toch niet zoveel in. Heb vorige week zo maar op de gok wat zaad op een plek van 25 x 25 cm gezaaid. Door het warme weer was de kiemduur maar 2 dagen. Nu is het vak vol met goene plantjes en kan ik bij sommige al zien dat het rode krul is. Wat zal ik doen? Alles laten staan, of er wat plantjes tussenuittrekken? Heb jij een tip? P.S. ze staan ook redelijk in de schaduw, waar ik eerst niet zo blij mee was.

Groet Mieke

Unknown said...

Als je op deze manier sla kweekt, als pluksla dus, hoef je de plantjes niet zo ver uiteen te zetten omdat ze toch geen kroppen gaan maken. Ik zou je gewoon laten staan en er steeds blaadjes van oogsten, zodat je een gemengde pluksla krijgt.

Clarien said...

De doperwtjes halen hier nooit het fornuis, de kinderen vinden het heerlijk om ze rauw uit de peultjes te eten. Ook veel gezonder dan gekookt. Dus dat mag.

Ik vind dat prachtig, elke dag maken ze een rondje door de tuin, eten aardbeitjes, bessen, peultjes, een knapperig worteltje uit de grond, de blaadjes sla gaan op een broodje kaas...

Met een eettuin hoef je je s zomers niet druk te maken om die 2 ons groente en 2 stuks fruit, dat halen ze ZO uit de natuur. En daarna doen ze allemaal een klusje, wieden, of water geven, om te zorgen dat er de hele zomer aanvoer blijft.

De illusies van 'wecken uit de tuin' heb ik maar opgegeven...

Monique said...

Wat een goed idee van de sla zeg! Misschien moest ik inderdaad zo hier op het hoge balkon ook maar eens wat sla neer zetten. Pakt een stuk makkelijker en schoner weg dan van de moestuin. Dank voor je tip!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...