Afgelopen week heb ik de meterstand van het waterbedrijf doorgegeven en werd duidelijk dat we dit jaar 57 kubieke meter hebben gebruikt (met drie personen), wat een stuk minder is dan de 72 van vorig jaar. Die besparing komt vooral op het conto van ons veranderde plasgedrag. Niet dat we minder zijn gaan plassen, we doen dit niet altijd meer in de wc. We gebruiken emmertjes met zaagsel, die als ze verzadigd zijn, op de composthoop goed werk doen.
In de Findhorn Community in Schotland, waar we twee keer per jaar komen, maakten we kennis met het composttoilet volgens het systeem van het Humanure Handbook. Dat werkt verrassend goed en eenvoudig: je spoelt niet met drinkwater (!), maar gooit wat zaagsel achter je poep en plas aan. Dat laat je twee jaar composteren, en gebruikt het dan op de tuin. Voor de zekerheid doe je dat niet op het groentebed, maar bijvoorbeeld op bloembedden of onder fruitbomen. Omdat eventuele ziekteverwekkers alleen in ontlasting zitten en wij alleen urine verzamelen, gaan onze emmertjes op de gewone composthoop. Zo hebben we onze hoeveelheid compost meer dan verdubbeld en ons waterverbruik flink gereduceerd.
2 comments:
Jeetje, wat stoer!
Ik heb het Humanure Handbook al jaren in huis, en ik blijf me er ook over verbazen dat we hier met drinkwater de plee doorspoelen, maar ik heb me zelf toch nog nooit aan het composttoilet gewaagd.
Chicken :).
Smoesjes - ik bedoel: Redenen: ik woon in een piepklein huisje in een wijk met rijtjes, waar van twee kanten buren in mijn tuintje kijken. Binnen zou ik niet weten waar ik een zaagselemmertje moet laten, en om nou in de tuin te gaan plassen...
Hihi, ik vind het zelf ook wel stoer.
Leuke blog heb je, we hebben veel dezelfde belangstellingen! Ik zet je in mijn bloglijstje.
Post a Comment