Wednesday 24 July 2013

Bonen melkzuur inmaken - yummmm


Ik maak nog steeds met regelmaat melkzuur ingemaakte groenten en deze met boontjes, knoflook en dille is een favoriet. Groenten fermenteren of melkzuur inmaken is super simpel en het resultaat is gezond en lekker.

Ik heb boontjes, enkele kleine tuinbonen, een paar knoflookteentjes (heel) en wat bloem en blad van dille in een wat grotere glazen pot gedaan. Eerder had ik een ruime eetlepel zout in een liter heet water opgelost en af laten koelen. Dit goot ik de pot. Het is belangrijk dat de groentes onder water staan. Omdat ze de neiging hebben naar boven te drijven zette ik een kleinere pot als tegenwicht in de pot. Je hebt dus geen grote vaten nodig, het kan allemaal gewoon met glazen potten.

Eerder blancheerde ik de bonen om het fytinezuur eruit te halen. Nu deed ik ze er rauw in. Sandor Ellix Katz, schrijver van het geweldig inspirerende boek The Art of Fermentation zegt dat het fermentatieproces afrekent met het fytinezuur.

Binnen twee dagen begon het fermentatieproces en nu, vijf dagen later, staan de boontjes in de koelkast om na te rijpen. Waarschijnlijk beginnen we er over een week of twee, drie aan, maar ze kunnen nog zeker een paar maanden bewaard worden op deze manier.

Gefermenteerde groenten werken net als probiotica, maar zijn niet zo duur. En zelf eet ik liever 'pickles' dan pillen...

4 comments:

Spaarmoeder! said...

Ik heb zoveel bonen in de moestuin dat dit me een leuk probeersel lijkt. Ik ben benieuwd naar de smaak.

Unknown said...

Leuk om te lezen dat je het wilt proberen. Benieuwd naar het resultaat!

Unknown said...

Beste Eveline,

Met veel interesse heb ik uw blog over het inmaken van bonen door fermentatie gelezen. Ik vroeg mij af of u dit ook met andere peulvruchten heeft geprobeerd? Bruine bonen, witte bonen of kapucijners enz..

Als ik het goed begrepen hebt worden de bonen met kruiden en specerijen op water en zout gezet. En blijft deze pot zonder deksel 2 dagen fermenteren. (is dit om de gisting op gang te brengen) En begint daarna het fermentatie proces? En bij welke temperatuur is dit optimaal, kamertemperatuur?

Laten de bonen niet genoeg vocht vrij als het met zout gemengd wordt om in eigen vocht te fermenteren?

Is het daarna belangrijk om ze bijvoorbeeld in vacuüm zakken te bewaren?

Het zijn misschien veel vragen maar ik vindt het echt interessant en hoor graag van u,

Groet, Michael

Unknown said...

Beste Eveline,

Met veel interesse heb ik uw blog over het inmaken van bonen door fermentatie gelezen. Ik vroeg mij af of u dit ook met andere peulvruchten heeft geprobeerd? Bruine bonen, witte bonen of kapucijners enz..

Als ik het goed begrepen hebt worden de bonen met kruiden en specerijen op water en zout gezet. En blijft deze pot zonder deksel 2 dagen fermenteren. (is dit om de gisting op gang te brengen) En begint daarna het fermentatie proces? En bij welke temperatuur is dit optimaal, kamertemperatuur?

Laten de bonen niet genoeg vocht vrij als het met zout gemengd wordt om in eigen vocht te fermenteren?

Is het daarna belangrijk om ze bijvoorbeeld in vacuüm zakken te bewaren?

Het zijn misschien veel vragen maar ik vindt het echt interessant en hoor graag van u,

Groet, Michael

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...